5 najčastejších chýb pri upratovaní a ako sa im vyhnúť – Detailný sprievodca od FINXZA s.r.o.

Upratovanie. Niekto ho miluje, iný nenávidí. Ale či už patríte do ktorejkoľvek skupiny, jedno máme spoločné: chceme, aby náš domov či kancelária žiarili čistotou a dýchali sviežosťou. Vieme však, že aj s najlepším úmyslom sa občas nevyhneme chybám, ktoré nám prácu zbytočne predlžujú, alebo dokonca ohrozujú naše zdravie či majetok.

My vo FINXZA s.r.o. sme tu preto, aby sme vám poradili a pomohli. Ako váš dôveryhodný partner v oblasti čistoty a poriadku vám prinášame detailný návod, ako sa vyhnúť najčastejším nástrahám upratovania a dosiahnuť žiarivé výsledky s ľahkosťou. Či už ste skúsená gazdinka, alebo len začínate objavovať svet upratovania, naše tipy a triky vám pomôžu zefektívniť váš upratovací systém a premeniť túto činnosť na príjemný rituál.

Chyba č. 1: Nesprávne používanie čistiacich prostriedkov

V snahe o dokonalú čistotu často siahame po najsilnejších čistiacich prostriedkoch, alebo ich bez rozmyslu kombinujeme. My vo FINXZA s.r.o. vám radíme: čítajte etikety a používajte prostriedky podľa pokynov výrobcu. Každý povrch si vyžaduje špecifickú starostlivosť a nesprávny čistiaci prostriedok môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Napríklad, agresívny prostriedok určený na odstránenie vodného kameňa môže nenávratne poškodiť jemný povrch dreveného nábytku.

Overte si preto vždy, či je prostriedok určený pre daný materiál. Menej je niekedy viac – nepoužívajte viac prostriedku, ako je potrebné. Nadmerné množstvo môže zanechať nepekné zvyšky a sťažiť oplachovanie. A pozor na miešanie rôznych prostriedkov, niektoré kombinácie môžu byť nebezpečné a dokonca spôsobiť chemické reakcie s nepríjemnými následkami.

Vaše zdravie je pre nás dôležité, preto nezabúdajte na ochranné rukavice a pri práci s agresívnejšími prostriedkami aj na rúško a okuliare.

Chyba č. 2: Nesprávny postup pri upratovaní

Začíname od podlahy a končíme utieraním prachu? Alebo čistíme okná za slnečného dňa? Aj takéto zdanlivé maličkosti môžu výrazne ovplyvniť výsledok vášho úsilia. My vo FINXZA s.r.o. vám preto radíme upratovať zhora nadol, aby ste predišli opätovnému usádzaniu prachu na už vyčistených povrchoch. Najprv povysávajte alebo pozametajte a až potom umývajte podlahu. Okná umývajte v zamračený deň, alebo aspoň v čase, keď na ne nesvieti priame slnko. Slnečné lúče spôsobia, že čistiaci prostriedok rýchlo schne a zanecháva šmuhy. A nezabúdajte ani na často prehliadané miesta, ako sú vypínače, kľučky dverí či rámy obrazov, kde sa prach a baktérie radi hromadia.

Chyba č. 3: Používanie nesprávnych nástrojov

Opotrebovaná handra, stará špongia, alebo nevhodná metla môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Preto vám radíme investovať do kvalitných upratovacích pomôcok, ktoré vám uľahčia prácu a predĺžia životnosť vašich vecí. Pravidelne ich čistite a vymieňajte. Staré a opotrebované handry a špongie môžu byť živnou pôdou pre baktérie. Používajte špeciálne handričky a špongie určené pre rôzne typy povrchov. Napríklad, na jemné povrchy, ako je napríklad elektronika, používajte mäkké handričky, a na hrubšie nečistoty v kuchyni či kúpeľni použite drsnejšie špongie. Zvážte použitie mikrovláknových utierok, ktoré sú veľmi účinné pri odstraňovaní nečistôt, nezanechávajú vlákna a sú šetrné k povrchom.

Chyba č. 4: Nedostatočná frekvencia upratovania

Ak sa upratovaniu venujeme len sporadicky, nečistoty sa hromadia a ich odstránenie si vyžaduje viac času a úsilia. My vo FINXZA s.r.o. vám preto radíme stanoviť si pravidelný rozvrh upratovania a držať sa ho. Rozdeľte si úlohy na menšie časti a venujte sa im postupne počas týždňa. Napríklad, v pondelok môžete povysávať, v utorok utrieť prach, v stredu umyť kúpeľňu a tak ďalej. Vytvorte si zoznam úloh, ktorý vám pomôže udržať prehľad. A nezabúdajte na pravidelné vetranie! Čerstvý vzduch pomáha odstraňovať prach, alergény a vlhkosť z vášho domova.

Chyba č. 5: Upratovanie ako trest

Ak k upratovaniu pristupujeme s negatívnymi emóciami, stáva sa z neho nepríjemná povinnosť. Skúste to s nami inak. Nájdite na upratovaní niečo pozitívne. Môže to byť pocit uspokojenia z čistého a uprataného domova, príležitosť na pohyb, alebo čas, kedy si môžete vyčistiť myseľ. Pustite si obľúbenú hudbu, podcast, alebo audioknihu. Urobte si z upratovania rituál, pri ktorom si môžete oddýchnuť a nabiť sa energiou. A po dobre vykonanej práci sa nezabudnite odmeniť! Či už šálkou kávy, kúpeľom alebo niečím iným, čo vám urobí radosť.

Veríme, že naše rady vám pomôžu vyhnúť sa najčastejším chybám pri upratovaní a dosiahnuť výsledky, na ktoré budete právom hrdí. Pamätajte, že čistý a uprataný domov či kancelária sú viac než len estetická záležitosť. Je to investícia do vášho zdravia, pohody a celkovej kvality života.

Ak by ste niekedy potrebovali pomocnú ruku, alebo by ste si chceli dopriať profesionálnu starostlivosť, sme tu pre vás. FINXZA s.r.o. ponúka komplexné upratovacie služby pre domácnosti aj firmy, šité na mieru vašim potrebám.

Kontaktujte nás na www.finxza.sk, e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., alebo telefonicky na 0911 522 144 a my sa postaráme o to, aby váš priestor žiarila čistotou.

Firma FINX s.r.o. je dynamickou firmou,
ktorá vznikla na základe skúseností majiteľky
pri poskytovaní služieb v oblasti
čistiacich a upratovacích prác.

Naša spoločnosť je zameraná na poskytovanie
komplexných upratovacích služieb pre organizácie
a domácnosti na profesionálnej úrovni
od najjednoduchších výkonov až po globálne
riešenie čistiaceho servisu podľa potreby klientov.
finx_za_1.png